A PW SCADA MINIMUM csomag a napelemparkok felügyeletéhez szükséges alaprendszert tartalmazza. A modern inverterek, így a HUAWEI SUN2000 széria valamennyi tagja is rendelkezik beépített kommunikációs csatornával. Ez lehetővé teszi az inverter egységek működési paramétereinek távolból történő nyomon követesét.

Egy napelem park nagyszámú (akár több tíz) inverter található, melyekhez a legtöbb esetben egy központi MASTER egység tartozik. A MASTER központokra kerülnek csatlakoztatásra a terepi inverterek egy előírt felfűzési topológia alapján. Egy ilyen MASTER lehet a HUAWEI SMARTLOGGER is mely illesztőként funkcionál a PW SCADA rendszer és az intverterek valamint más helyi beépített eszköz (pl.: villamos fogyasztásmérő, megszakítók stb.) között.

A PW SCADA MINIMUM csomagja esetén a központi SCADA végzi a SMARTLOGGER egység lekérdezését GSM hálózaton keresztül. Ezáltal információ nyerhető valamennyi inverter működési és termelési mérőszámairól, valamint az esetleges hiba- és riasztás-jelzéseikről. A SMARTLOGGER berendezéseket (pl.: IP és tűzfal beállításait) konfigurálni szükséges a központi SCADA kommunikáció paraméterei alapján.

A napelem park teljes termelési adatait a transzformátorállomás KIF oldalára elhelyezett fogyasztásmérő egységgel lehet nyomon követni egy SIEMENS PAC3200 típusú áramváltós, ModBUS RS485 kommunikációs protokollal rendelkező panelműszer beépítésével és paraméterezésével. Ezáltal monitorozhatóvá válik valós időben a PARK termelése. A panelműszer lekérdezését a SCADA rendszer (SMARTLOGGER segítségével) végzi. Ebben a kiépítésben összesen 1 darab fogyasztásmérőt lehet a rendszerbe bekötni. Az RS485 kommunikációs port mellett a központi egység rendelkezik 4 darab digitális bemenettel, melyre jelzések, riasztások kapcsolhatók. A SMARTLOGGER egység védelme érdekében a digitális bemenetekhez relé csomagot terveztünk és használunk.

Az eszközök megfelelő konfigurálását követően a központi SCADA adatgyűjtő szoftver elvégzi az adatgyűjtést az egyes eszközök lekérdezésével, majd a gyűjtött adatokat adatbázisban tárolja. A grafikus megjelenítést is a központi SCADA szoftver végzi, melyben megjelennek akár a valósidejű termelési adatok, valamint a riasztások is. A rendszer képes akár termelési, akár vagyonvédelmi riasztást adni, melyről az előre beállított személyek email értesítést kapnak.

OPCIÓ:

A SCADA rendszer mellett futó adatgyűjtő- és feldolgozó alkalmazás (ON-E DC) az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

  • napi-, heti- havi- és éves riportok
    • a termelési adatokról
    • riasztási eseményekről
Ugrás az Online konfigurátorra
Központi szoftvergrafikus megjelenítés, adattárolásETHERNET/4GETHERNETON-E DCkiértékelő szoftverKimeneti dokumentumokRouter / SwitchRS485HUAWEI SMARTLOGGER hozzákapcsolt HUAWI inverterekkelSIEMENS PACxxxpanelműszerÁllapotjelek, digitáliski- és bemenetek